Mások tapasztalata, véleménye

Egyre többet figyelek a helyes tartásra, medence beállítására és a légzésre,pl vilamoson ülve a testhelyzet beállítások tök jól begyakorolhatók, légzéssel együtt.

A 10 napos kihívást is egyszer már végig csináltam, érdekesnek találtam akkor is. Gyógytornászként is kicsit tanulni, fejlődni vágyva próbálgattam a dolgokat. Sajnos pont ez a szülészet, szétnyílt hasizom, nőgyógyászati téma egy kérdésekkel teli terület maradt számomra a főiskola után.
Decemberben eljutottam az első kis workshopodra. És igazából ott estek le dolgok, amikre a videók rávezetnek, de ha nem építed be a hétköznapokba, nem mész velük sokra. Elkezdtem sokkal jobban figyelni, hogy pl főzés közben, teregetés, nokedli szaggatás,… közben hogy tartom magam, milyen izom kapcsol be, közben a hasam hogyan változik, tart-e, hogyan lélegzek közben? És
ami miatt most egyáltalán beszálltam újra a kihívásba, az az, hogy éreztem, hogy a kb 3 hónap, mióta jobban odafigyelek ezekre az apróságokra, hatékony. A hasam nem lett kockás, de stabilabb, tart, funkcióban jobbnak érzem, valahogy kicsit megerősödött, kisebb lett a szétnyílt hasizom miatti rés is,pedig semmilyen gyakorlatot nem vegeztem abból, amit kaptam töled,csupan betartottam az öszi foglalkozasod es annak segedanyagaban foglalt javaslatokat a hetköznapi tevekenysegeim (teregetes,porszivozas,fogmosas,bevásárlás) soran. (Igazából már csak köldöknél érzem, meg picit felette.) A jó kérdések segítettek, vezettek, hogy mire figyeljek jobban. És motivált, hogy ha újra átrágom magam, újabb dolgokat tudok felfedezni.
Érdemes kihasználni a hétköznapok adta lehetőségeket a helyes mozgásra, illetve saját mozgásmintánk felfedezésére, formálására. (gyógytornász édesanya)

A foglalkozás során egyértelművé vált nekem, hogy ez nem egy szimpla gyakorlatsor, amit napi 10-20-30 percben “letudok”, hanem az egész napos mozgásomat, létezésemet meghatározó, a mindennapokba beépítendő szempontrendszer. És ez jó! 🙂   (édesanya) 

Gyógytornászként hasonlóan gondolkodom (hétköznapi életet kell átalakítani, nem elég a heti 1-2 óra), így a te általad képviselt funkcionális szemlélet nagyon szimpatikus. A kurzus végére testileg és lelkileg is jobban éreztem magam. Azzal, hogy aktíváltuk a core izmokat, az egész napi rossz mozgások után, teljesen másképp tartottam magam. A kurzus tematikája kicsit gyors, de számomra érthető és befogadható volt. Bár azt gondolom, hogy úgy is gyakorlással fog teljesen rögzülni és egyértelművé válni. A módszeredben az a legjobb, hogy nem azzal kezdtük, hogy mindenki megvizsgàlta, van -e rectus diastasisa, mekkora stb. Nem kell időszakokat várni, hogy mikor kezdhetem el, hiszen mindig így kell dolgozniuk ezeknek az izmoknak.Én mindenki számára csak ajánlani tudom és fogom is. Remélem hamarosan gyógytornászoknak is fogsz külön tematikus kurzusokat tartani, hogy még jobban elmélyíthessük ezt a tudást.
(gyógytonrász édesanya)

 

Nekem abszolút átjött, hogy a nap minden percében gyógyulhatok. Már ott, a foglalkozás végén, ahogy körbeálltunk és kérdezgettünk, az foglalkoztatott, hogy, hogyan tartsam magam. Aztán a villamosra várva…:) Meg azóta is igyekszem figyelni a tartásomra. Attól volt különleges számomra, hogy ráébresztettél, hogy ez egy tartási hiba, ami rossz megszokásokból ered, és amin lehet változtatni.
Én bizalmat szavaztam a módszerednek.
Nekem fáj a derekam, már régóta, nem a mostani változtatások miatt,
viszont most érzem a hátizmaimban, hogy elkezdtek dolgozni, eddig szerintem el voltak satnyulva, nem voltak rendesen használatban, nem húztam ki magam. (édesanya a foglalkozást követő érzeteiről)

 

Egy masfajta szemleletmodot kaptam, amivel erdemes foglalkozni, es magamon is  erzem, hogy mikor kapcsolidnak be a melyizmok. Eddig a fogmosasnal csinaltam pl a squat-et, ma eszembe jutott a babakocsitolos, kiprobaltam, es tenyleg! 🙂
Ajanlanam kolleganoknek, meg laikusoknak is, csak nekik nehezebben ertheto/emesztheto sztem, foleg, ha ugy igazan sosem mozogtak, es nincs testtudatuk.
Nagyon jo, hogy mindenfele kepi peldakat hozol, konnyebb igy kapcsolni vmihez. (gyógytornász édesanya)

 

Nagyon jol ereztem magam a foglalkozason, amit tartottal! Nagyon kedves es erzekletes kepi hasonlataid vannak es azok segitsegevel el tudjuk vegezni a feladatot, mozdulatot.
Magam nem vettem eszre hatarozott jelzeseket a testemtől, de amikor megmutattad a gyakorlatot masnak, jol lathattam, mennyivel jobban, szebben vegzi utana.
A hatasa az előadasnak maig tart. Mindig eszembe jutnak a tanacsaid es gyakorlom azokat. Szaz szonak is egy a vege, engem meggyőzött. Elhiszem, hogy mindent forditva tanitottak eddig nekem gyogytornan. A mozdulataid olyanok, mint a gyerekeknel es bennszülött nepeknel latom. Tartom valoszinűnek, h sokkal  helyesebben  mozognak, mint mi es az megtanulhato. Nagyon érthető , közérthető, mindenkihez eljut a lényeg. Tovabbi sikeres oktatast kivanok! :)) (gyógytornász édesanya )