Saját történetem

Bármennyire is szerettem volna újra önfeledten táncolni, a szülés után a hasam állapota miatt hosszú időre le kellett mondanom a kontakt improvizációról. Szégyelltem magam, hogy Ashtanga jógában és Pilatesben otthonosan mozgó gyógytornászként, még önmagamon sem vagyok képes segíteni. Épp a hasam, az én híresen kockás hasam hagyott cserben. Legalábbis én azt gondoltam…
Értetlenül és elkeseredetten álltam a tükör előtt, legszívesebben elbújtam volna.
Dúlt bennem a tehetetlen vívódás: Beadjam-e a derekamat és fogadjam el a helyzetemet, vagy esetleg vállalkozzak egy műtétre, vagy álljak a sarkamra
és mozgassak meg minden bekövesedett ízületet, amíg el nem jutok a megoldás forrásához és elindulok a gyógyulás útján. Az utóbbit választottam. Hosszú, göröngyös és felszabadító út volt, amit nem járhatok ki helyetted, de végigvezethetlek rajta.
Számomra Lauren Ohayon Restore your Core programja hozta el az áttörést.

Amikor 8-9 hónap alatt a 13 hetes mozgásprogram végére értem, kezdetét vehette valami más. Három évszaknyi mindennapi gyakorlás után más mozdulatokat kívántam. Ezért elkezdtem kísérletezni, visszatértem a jó öreg kontakt improvizációhoz és a korábban végzett testtudati munkák (Skinner Ellazítás Technika, Body-Mind Centering, Qi-Gong, Feldenkrais) emlékei új meglátásba helyezték az addigi gyakorlást. Az összes jól ismert mozdulatot szétszedtem, átalakítottam, majd újra összeraktam, képekbe csomagoltam, egymásbafűztem…
Így született az M&C, azaz Mind’N’Core – szétnyílt hasizom, diastasis recti, medencefenék izomdiszfunkció helyreállítását célzó mozgásprogram.

Ha úgy döntesz vállalkozol a kalandra, akkor a legnagyobb ellenfelekkel nézhetsz szembe, többek közt a  szokások láthatatlan sárkányát szelidítheted szövetségeseddé, hogy a kényelem csábító tündére se találhasson rajtad fogást.
Felvértezheted magad a kísérletezésre nyitott figyelemmel, hogy képessé válj megérezni melyek azok a mozdulatok, testtartások és gyakorlatok, amelyekkel rendbehozhatod a tested, és felismerd, és elkerüld azokat, amelyek nem támogatnak a gyógyulásban. Meghátrálnod még ezekben az esetekben sem feltétélenül kell, mert tudni fogod, hogyan módosítsd a mozdulatokat, gyakorlatokat ahhoz, hogy a szolgálatodba állítsd őket.
Hogyha korábban kudarcként élted meg a tornázást, testedzést, akkor nagyon fontos, hogy tudd: nem te vagy a béna, és nem a hasad képtelen a regenerálódásra, hanem egyszerűen nem a megfelelő úton haladtál.

Lauren programját azoknak ajánlom, akik középszintű angol nyelvtudással és megbízható testtudattal rendelkeznek valamint jártasak jógában, Pilatesben. Lauren jóval kevesebb hangsúlyt fektet az érzékelésre és az előkészítésre, mint én.

Azok, akik nem beszélnek angolul és nincs mozgásos múltjuk (tánc, torna, harcművészet) inkább a Mind’N’Core programot ajánlom.